Uporabni Facebook triki, ki jih morate poznati

Poznaš osnovne Facebook trike? Facebook je, hoteli ali ne, zasvojil mlajše in starejše generacije. Zdi se, kot da mu kar ni moč ubežati. Kljub raznim protestom in negodovanjem ob spremembah izgleda spletnega mesta ali pa pravil zasebnosti, se ljudje kot ovce vračamo k Facebooku. In če se že res moramo, je dobro, da poznamo nekaj “skrivnosti”, ki bodo pomagale ohraniti nekaj več zasebnosti ter z enim klikom rešile naše duševno stanje. Tukaj so uporabni Facebook triki, ki jih moramo poznati.

1. Prenos celotne Facebook zgodovine
Želite videti prvo sporočilo, ki ste ga poslali preko Facebooka ali pa imeti varnostno kopijo vseh fotografij? Pojdite v Nastavitve, kliknite Splošno in nato Prenesi kopijo podatkov, ki si jih naložil na Facebook. Tako dobimo kopijo vseh “dobrin”, ki smo jih kadarkoli delili s Facebookom.

2. Skrivanje zapiskov, v katerih nas je nekdo označil leta nazaj
Če se tudi na vašem Facebooku skriva zbirka zapiskov drugih ljudi, ki vsebuje vaše ime in morda celo neprijetno vsebino? Pojdite na svoj profil, poiščite Slike, na katerih si ti ter v zgornjem desnem kotu kliknite na Uredi razdelke. Od tam lahko potem urejate posamezne sekcije ter počistite področja, za katera si želite, da se ne prikažejo.

3. Prekrivanje objav pred določenimi ljudmi
Včasih si ne želimo, da bi lahko vsi naši prijatelji prebrali kje smo ali kaj počnemo. Da skrijemo našo objavo pred določenimi ljudmi, moramo preden našo novice objavimo, v spodnjem desnem kotu, kjer piše Prijatelji ali Javno, spremeniti v Po meri. Tako lahko izberemo ljudi, s katerimi bomo delili določeno vsebino. A pazljivo, Facebook si bo te nastavitve zapolnil ter jih shranil za prihodnjič. Torej le poskrbite, da naslednjič to polje počistite.

4. Brisanje zgodovine iskanja
Ena izmed najbolj zahrbtnih potez izmed vseh Facebookovih pogruntavščin je gotovo ta, da Facebook shranjuje vsako stran in osebo, ki smo jo kadarkoli iskali. Kliknite na narobe obrnjen trikotnik v zgornjem desnem kotu strani ter izberite Dnevnik dejavnosti. Pod skritim Več na levi strani, boste našli Išči. Poiščite tisto vsebino, ki jo želite odstraniti in voila, vaše “nečedno” opravilo je skrito.

5. Prenos prijateljevega albuma s fotografijami
Če želite “pokrasti” prijateljeve fotografije s potovanja, ki sta ga opravila skupaj, potem prenesite razširitev za brskalnik Chrome. Ta omogoča, da naredimo “zip” vseh datotek na naše namizje. Razširitev: Download FB Album mod

6. Vidnost na klepetu le za izbrane ljudi
V klepetu kliknite na Nastavitve ter pojdite na Napredne nastavitve. Od tukaj boste lahko izklopili klepet za kogar boste pač želeli.

7. Shranjevanje videoposnetkov ter drugih objav za poznejši ogled
V službi si seveda ne smemo privoščiti, da bi gledali smešne videe, ki jih naši prijatelji pridno objavljajo. Facebook je v ta namen razvil novo funkcijo, ki omogoča, da si tako zgodbe kot videoposnetke shranimo za kasneje. Klikniti moramo na navzdol obrnjeno puščico v zgornjem desnem kotu objave ter izbrati Shrani ta video. Do shranjene vsebine lahko dostopamo v navigacijskem meniju na levi strani pod Shranjeno.

8. Kako onemogočiti “Prebrano ob” v sporočilih, ki smo jih prebrali, a ne želimo odgovoriti
Zmeraj ne želimo odgovoriti na sporočila ali pa morda nimamo časa in ne želimo, da bi prijatelj mislil, da ga ignoriramo. Ta aplikacija, ki jo ponuja Chrome naredi naš “Oprosti, sporočila nisem videl/-a…” bolj verjeten. Aplikacija: Facebook Unseen

Facebook

9. Obvestilo, ko nas nekdo odstrani s svojega kroga prijateljev
Prihranite neprijetna presenečenja, ki nas doletijo, ko ugotovimo da nas je nekdo izmed prijateljev odstranil s Facebooka že leta nazaj. Ta razširitev za Chrome nas bo z dodanim zavihkom “Lost Friends” v meniju Prijatelji obvestila, kateri prijatelji so se odločili, da nas odstranijo. Razširitev: Unfriend Notify for Facebook

10. Iskanje vseh naših javnih fotografij, ki so na voljo za ogled
Pojdite na Dnevnik dejavnosti, izberite Slike, potem Slike s teboj in nato zgoraj desno izberite Deljeno z: Javno. Vse kar lahko storimo je, da osebo prosimo, da sliko odstrani.

11. Blokiranje nadležne vsebine v novicah
Če se vam redno pojavljajo v novicah vsebine, ki vam že pošteno najedajo, lahko prenesete to razširitev in vnesete izraze, ki jih želite na vaši strani blokirati. Razširitev: F.B. Purity

12. Pošiljanje sporočil brez Messengerja
Če lahko Facebook odprete v brskalniku Safari na mobilnem telefonu, potem izberite Dodaj na domači zaslon. To bo ustvarilo zaznamek za različico Facebooka, ki vam bo dovolil pošiljati spročila ter porabil manj baterije kot Messenger.

13. Povabilo za “všečkanje” strani vsem prijateljem naenkrat
Če v Firefoxu odprete konzolo z ukazom Ctrl+Shift+K, se bo pojavilo okno, kjer vnesete kodo in se tako izognete povabilu prijateljev enega za drugim, temveč vse opravite naenkrat. Koda: javascript:elms=document.getElementsByName(“checkableitems[]”);for (i=0;i < elms.length;i++){if (elms[i].type=”checkbox” )elms[i].click()};

14. Kako naš profil izgleda za javnost
Na naslovni fotografiji kliknite na znak za tri pike in izberite Poglej kot da vidite, kako vaš profil vidi širni svet.